D'A

Edició 3: de maig de 2013

  • dibuix

Utzon entrevist de prop a Mallorca

(un testimoni personal d’una trobada a 2003)

Joana Maria Roque i Andreu Manresa

 

"¿Arquitecte-artista? No, jo som un constructor”. Jørn Utzon (1918-2008) feu l’afirmació al 2003, sense contundència, assegut a un balancí mallorquí de tela, el dia que li donaren el Premi Pritzker. Era un migdia càlid d’un diumenge d’abril, part damunt Marina de Felanitx, a un turonet dolç on és can Feliç. Allà fou el primer indret que trià el genial creador per a fer-se casa seva –terra endins, a Mallorca, emperò la finca no tenia, als 70, norma urbanística, ens digué. Contà que aleshores cercà més i arribà arran de mar, a Portopetro i a les seves penyes bastí el principal mite constructiu de la Mallorca del segle XX, una casa nova feta de marès nuu, can Lis.

Aquell dia, cada dia, Utzon estava assegut amb l'illa a l’enfront, davant un gran finestral –gros- obert al sud, cap als costers entre es Carritxó i s'Horta que s’estenen als plans dolços i llargs cap a Cabrera. Allà tot tenia l’aire serè d’Utzon. Abans de fer i alçar aquesta segona casa mallorquina mirà i cercà les raons de la natura. Va voler saber els llocs dels vents i els tombs del sol; també com feren casa seva els hortolans antics dels entorns i veïnats. Mirà com era la natura forçada dels arbres i, finalment, va voler copsar tota l’ànima de la terra. Calia explicar-se com es vivia aquí, com bastien les cases abans que ell arribàs.

A la casa hi ha poques portes, cap persiana “per a donar poques feines a la gent”, observà. Dobles murs contra les humitats, parets gruixades. Ordres idèntics al trespol de pedra i les línees de les bigues i les corbades. “És així, natural, sense misteris. El mateix ordre que hi ha dalt, al sòtil, és enterra, a baix, al paviment”, apuntà.  El que importa i és definitori a les obres són la funció, el material i la situació. “Els elements i la reflexió són claus per a cercar la solució final, in situ, des de la serenitat", explicà, “sense artificis”, bastint el silencis i els jocs de mans.

Jørn Utzon en la seva vida a Mallorca no alçurà llur ego amb edificis icona, ni cultivà una llegenda local. Trobà la justa metàfora de l'existència civil en la discreció i l’anonimat. Ignorat durant dècades pels poders públics i per l’establiment, el personatge és la seva obra. Ell mai no va exhibir-se ni parlar als mitjans. Amb tot i amb això, els murs de factura mallorquina d'Utzon han estat indret de peregrinació dels col·legues i estudiants del món. L’autor de la gran icona arquitectònica que defineix mig segle XX per a una ciutat, un país i la mar, l’Òpera House de Sidney, passà sense fer potades a Mallorca. En just dues cases, petites, sense cap òpera afegida, sense l’efecte artefacte, ens ha llegat dos darrers testaments, dos exemples d’habitatges exemplars, gairebé perfectes.  

“Li heu de fer un rendez-vous” ens avisà la seva filla Lin, la ceramista, quan férem una gestió per entrevistar-lo, finalment, per mor del Premi Pritzker. El trucarem i ens cità, de cop pel sendemà. Dubtà si sabríem trobar can Feliç. En sabíem les tresques de memòria. "És el nostre paradís", ens declarà en plural amb la seva dona Lis, amable i angelical gairebé. Ella ens serví galetes de mantega daneses i un suc de pinya per a fer llatina la xerrada. Els Utzon es consideraven illencs. “Som residents”, digué ell que parlava amb els pagesos dels horts dels camins propers i caminava lentament pels caminois de ronda o arran de mar.

Jørn Utzon visqué mig any a l’illa al llarg de quasi quatre dècades. La seva esposa Lis fou en realitat qui trià viure a l’illa. Volia un cau petit, lluny dels vents de les polèmiques i tempestes de l’òpera de Sidney (Austràlia). Lis traslladà a Jørn –ens contà- la il·lusió de tenir una casa petita a un mar diferent al nòrdic. Amb els anys, a Portopetro els blaus d’acer del sol, reflectit sobre l’immensa làmina de la mar gran, sense obstacles ni distàncies, davant els seus finestrals als penyals, eren massa intensos per a gent gran de pell blanca i ulls clars de nord enllà i dues estacions de sol baix, amb poca llum. L’arquitecte tenia por de patir “la malaltia dels mariners danesos”, la mirada castigada, la vista malmenada de tant de color blau i els reflexos.

Anar-se’n terra endins, illa amunt, establir-se sobre el turó no era una retirada, la renuncia al manifest inicial, la recerca d’una nova proposta de rectificació. A s’Horta, a can Feliç sobre un terreny de grava, poca terra, garriga, conradís mig oblidat, era un àmbit de serenor i austeritat expressiva. Just davall l’illot de pedra del castell de Santueri, per cert. Utzon tornà fer un contra manifest, eficàcia i austeritat expressiva, que desdiu tota l’arquitectura turística i residencial que ell havia vist perpetrar als seus voltants.

Alçà un àmbit on, indicava, es veia créixer la llum i passar el temps de les estacions, viure i morir la naturalesa mediterrània, com canvia el cel, muden els colors, viuen i moren plantes i es refà la terra mateixa. Allà construïren can Feliç, dit per algú una casa d’hivern, però ell, Utzon, ho negà. Reiterà que era per a sempre, per a viure-hi tot l’any. Amb finestrals oberts als entorns, climatització natural –ja ho deien els picapedrers mentes bastien l'habitatge- no s’havia passar fred o massa calor. El cos és de  marès de prop, teules de test, bigues de formigó del poeta Damià Huguet.

Les cases d’Utzon són del mateix material, la mateixa matèria, de les seves admirades Catedral o la Llonja de Palma, especialment aquesta.  El protagonista de D’A mostrà "gran admiració" per  l'arquitectura monumental indubtable de Mallorca; i, també, destacava les construccions sàvies i senzilles, experimentades, deia, amb errors esmenats, si de cas, dels pagesos i habitants dels pobles. 

Alguns veïnats, als començaments li demanaven quan acabaria can Feliç, es preguntaven per què no la tenen acabada, referida i emblanquinada. L’interrogaven si habitava una casa sense acabar. L’autor deia sempre que sí, que cap casa se pot donar per acabada o és definitiva, que s’han de poder moure i canviar com la vida. De fet al mur de llevant de la casa d’Utzon hi havia una finestra segellada, un buit cegat, un error, sense dissimular. ¿Per què? Es demanava després de dir que entrava massa sol sobre l’espai central de vida, on ens trobàvem xerrant.

Arquitectura- creia Utzon- és crear un món més humà i agradable en el nostre entorn, solucions per a les necessitats per totes les activitats de les nostres vides, combinades amb coneixement i, si de cas, una mica de fantasia. I sense embalums i empelts. Utzon mirà a l’exterior de casa seva, sense jardineria recreada “¿Jardins, per què hem de fer jardins artificials a un lloc en el qual la natura ens dona els jardins fets? Altre cosa són els horts” (devora de casa seva queden hortets pagesos, d’arrels musulmanes, una petjada de  fa més de 1.200 anys). "En el món, als darrers 40 anys hem construït més que en tota la història", sentencià a un altre moment de la conversa.

 

Secrets i fites

Al bloc dels periodistes Utzon mostrà i dibuixà  el pinyol del secret creatiu de l’obra l'òpera de Sidney. Negà els tòpics amb deu segons, tot i les mans cansades i la vista de pescador: allò no té forma de cranc, ni és una taronja a grells, ni són una idea sobre les veles marines. "És una esfera a trossos. Només en una esfera és possible construir així des d' una geometria molt simple. És un edifici simbòlic, amb funcions".

A Mallorca ell dirigí la seva casa nova –també la primera- agafava el llapis de picapedrers i, si de cas, guixava sobre un tros de pedreny, una llivanya de marès per esbossar l’ajust final d’un mur i un prestatge. Els manobres explicaren que s’aferrava a un xorrac per a mostrar com donar el tall i l’aire a un escaire o una junta. I sobretot narraven que ell s’asseia a un indret i mirava, reflexionava com els espais i els buits a l’exterior funcionaven. I ho perfilà en dos apunts a bolígraf.

La casa de Portopetro es concretà en una taula de casino. Al mestre d'obres li feu una maqueta improvisada amb terrossos de sucre. "És veritat. Era la millor  forma de configurar la construcció. En el meu ull interior tenia els models prefixats, la casa en posició sobre la costa i l' horitzó, amb l'expressió dels murs i finestres, les desviacions de llum. A can Feliç ja no hi ha contrastos de llum tan grans i hem pensat noves solucions", determinà. A la taula tenia un mural de llenques de color per a un mural que pensava fer. En terra, a la sala, una branqueta d’ametller seca, com una insinuant escultura de tres línees, també un siurell.

Ens va parlar de l’excés de construcció, però no va voler comentar l’arquitectura contemporània a Mallorca, tan diferent als seus conceptes de l’essència, el temps i la natura; en canvi feu un somriure amable quan a la conversa va sortir el nom de Rafael Moneo que també té casa a Mallorca i ha realitzat una peça gran, l’edifici de la Fundació Pilar i Joan Miró, devora del taller alçat per Sert, aïllant-se de les horroroses construccions turístiques de l’entorn. De jove, Moneo va anar fins Dinamarca per a demanar a Utzon que li deixàs col·laborar amb ell, i l’arquitecte ja famós el va acollir, per insistent i feiner. Trenta anys després cadascú havia fet el seu camí, al 1996, Moneo va rebre el premi Pritzker i va anar a veure Utzon per a dir-li que estava ben convençut que primer li havien d’haver donat a ell, el seu mestre. 

© D’A digital COL·LEGI OFICIAL D’ARQUITECTES DE LES ILLES BALEARS