D'A

Ediciˇ 3: de maig de 2013

Traject˛ria

  • ELS ULLASTRES
  • ELS ULLASTRES
  • ELS ULLASTRES
  • ELS ULLASTRES

ELS ULLASTRES

 

EL LLOC

Es tracta d’un terreny d’uns 1.000 m2 situat a una urbanització residencial de la costa sud de Menorca, amb una ordenació d’habitatges aïllats de temporada. L’accés es produeix a través d’un carrer que limita a l’oest amb el solar, el qual limita al nord, sud i est amb parcel·les veïnades.         

El terreny té un pronunciat pendent cap el nord-oest, amb un desnivell total de més de cinc metres.

Les vistes, sobre la cala de Biniancolla, s’orienten cap a l’oest, coincidint amb l’accés.

 

EL PROJECTE

La línia de 20 metres de separació al Límit Marítim Terrestre ens obliga a situar la casa en el centre del solar, dividint el jardí en dues parts ben diferenciades i a la vegada bastant inútils: l’adjacent al carrer, orientada a ponent, massa pública, i la de darrere, ombrívola i escarpada (costa amunt), massa incòmoda. A la primera hi deixaran el cotxe i a l’estiu, a l’horabaixa, no hi haurà qui aguanti la calor. A la segona hi sembraran tomàtigues i mongetes tendres.

Fa falta, per tant, un tercer espai privat, accessible, en contacte amb la casa, orientat a sud, amb la piscina, amb zones de sol, zones d’ombra, zones fresques...

Per tant la casa haurà de deixar espai a aquest lloc i envoltar-lo per protegir-lo del carrer, del ponent, de la tramuntana. A la vegada, deixarà passar de tant en tant, de manera controlada, l’aire fresc del nord, i haurà de permetre també, quan així es desitgi, mirar cap a la cala. I ho farà com una tanca que envolta la vida privada a l’aire lliure i que té mecanismes de control solar, control de l’aire, control visual, tant per mirar com per a no ser vistos.

Però tenim també molt de pendent. Cap problema. La tanca, la casa, s’anirà escalonant per adaptar-se al terreny, arrimada a nord, en direcció est-oest, llarga i estreta, per deixar lloc a les terrasses i la piscina, girant llavors noranta graus per tancar l’espai i separar-lo del carrer. En aquest extrem hi haurà el garatge.

Aquest volum allargat comença darrere amb la bugaderia i l’estenedor, en contacte amb les tomàtigues, per seguir amb els banys, la cuina, el menjador i la sala d’estar. El sostre també es va escalonant, per aconseguir una gradació d’espais, de petit a més gran, arribant a la seva altura màxima en el menjador, que estarà obert de nord a sud, fonent-se amb una terrassa i duplicant el seu espai. Després, a la sala d’estar, el sostre torna a baixar, a la vegada que s’eixampla l’espai i apareixen escalons, desnivells en el terra, recollint un recó d’esquena al carrer, com una cova. De la sala d’estar giram i anam fins al garatge creuant la terrassa coberta, que és el filtre amb el carrer. En aquesta hi ha la barbacoa i una gran persiana corredissa amb els llistons de pi separats que filtren el sol de ponent i les mirades indiscretes.

El menjador, en la seva obertura cap el nord també està protegit per una persiana, aquesta vegada fixa (no hi ha vistes interessants), la qual, en obrir les finestres, controla el flux d’aire, creant a l’estiu un corrent nord-sud molt agradable.     

Els dormitoris es disposen tangencialment a aquesta primera franja de banys i cuina, a una segona franja aquesta vegada amb sostres alts, com el menjador, perquè siguin frescs a l’estiu. Una estreta vidriera permet sortir de cada dormitori a la terrassa de la piscina i un portelló interior cega la llum del dia.  

Fitxa tŔcnica

Projecte: setembre 1997

Final d’obra: agost 2000

Emplaçament: Passeig de sa Marina, 9. Urb. Son Ganxo. T.M. de Sant Lluís

Promotor: Mantolán, S.L.

Arquitecte Tècnic: Catalina Llopis Enrich

Constructor: Obres Noves i Remendos, S.L.

Fotografia: Xavi Mantolán Seguí

Documentaciˇ

© D’A digital COL·LEGI OFICIAL D’ARQUITECTES DE LES ILLES BALEARS