D'A

Ediciˇ 3: de maig de 2013

Traject˛ria

 

EL LLOC

El solar, amb una superfície de 523,60 m2, està situat a una zona residencial extensiva, que ocupa un accidentat paratge a la ribera nord del port de Maó, anomenat Cala Llonga. L’ordenació urbanística és d’edificis aïllats de PB+1.

L’accés es produeix des del vial situat a l’est, amb un front de parcel·la de 23,80 m i un desnivell cap el sud de 1,80 m. El terreny, de forma sensiblement quadrada, es troba deprimit respecte del carrer un poc més de 5 metres en el seu punt més baix.

Limita, a nord i sud, amb parcel·les veïnades; i a l’oest amb una zona verda.

 

EL PROJECTE

La normativa exigeix que l’edifici se situï per davall d’un teòric pla paral·lel al terreny situat a 7 m d’altura.

En el nostre cas, això implica que la planta pis quedarà 1,5 m per davall del vial. Només l’accés i el garatge guaiten a nivell de carrer. La façana, una porta de garatge, posa de manifest la condició del lloc, al qual només s’hi pot arribar en cotxe.

L’edifici, compacte, es col·loca el més al nord possible, intentant no ocupar molt d’espai. El més amunt possible, esperant gaudir un poc de les vistes al port. És precisament aquest pla normatiu, aquesta espècie de manta virtual levitant a 7 metres d’altura, la que condiciona i motiva a la vegada el projecte.

Aquest paral·lelepípede compacte, travessat a la parcel·la, arraconat, es cobreix amb una llosa de formigó, una coberta plana-inclinada, papiroflèxica, que s’adapta sensiblement als límits establerts per la norma.

Una decisió de programa, disposar la zona de cuina i estar en planta pis, per aprofitar les possibles vistes i apropar-se al carrer (evitant les constants anades escala amunt, escala avall), comporta dues conseqüències: la primera, d’ordre programàtic, consisteix en situar una sala de jocs-estar-televisió-planxar-dormitori de convidats en planta baixa, per connectar la casa amb la piscina, sense passar per la intimitat dels dormitoris. La segona, d’ordre formal, consisteix en connectar la planta pis amb la piscina a través d’una terrassa-escala que és en realitat una part de la coberta-manta que s’ha doblegat, conformant la imatge de l’edifici. La cuina-menjador i la sala d’estar s’obrin cap aquesta terrassa a través d’una façana vidrada movible, que dilueix els seus límits, ajudada per una continuïtat en el paviment, que incorpora així els interiors a l’exterior, en un intent d’habilitar espais d’estar més enllà dels 1,5 m dels “cossos volats oberts”.

Darrere, al nord, corredors, escales, bugaderia i banys (i també la cuina) perforen la façana formant un mosaic de petites obertures aparentment aleatòries, que permeten la transpiració de l’edifici.

A l’oest, com a l’enemic, ni aigua. Només una finestra a ras de terra perfora aquesta façana: la de la banyera.

Fitxa tŔcnica

Projecte bàsic: agost 2006

Projecte d’execució: gener 2007

Final d’obra: setembre 2008

Situació: Urb. Cala Llonga, parcela 33. Maó

Promotors: Joan Melià Piris y Sandra Vidal Orfila

Arquitecte Tècnic: Joan Pons Moll

Col·laborador: Enrique Ulldemolins Vidal (estructura llosa de coberta)

Constructor: Construccions Antoni Melià, S.L. 

Fotografia: Xavi Mantolán Seguí

Documentaciˇ

© D’A digital COL·LEGI OFICIAL D’ARQUITECTES DE LES ILLES BALEARS